[seo-breadcrumbs]

Cozonacul – retete traditionale sau reinterpretari moderne

O data cu instalarea de drept a toamnei, cu zilele care se scurteaza si temperaturile care scad, gandul incepe sa ne zboare la sarbatorile de iarna.. Asteptarea lor ne inveseleste zilele, dar ne aduce si emotia pregatirilor produsului cel mai emblematic – popularul cozonac!

Stim ca renumitul cozonac ca este, cu siguranta, cel mai popular si cel mai consumat desert..
In Romania se vand in fiecare an in jur de 7 milioane de cozonaci de Paste si cam tot atatia.. de Craciun.. Astfel, de succesul lui pot depinde un sezon profitabil.. si reusita sarbatorilor noastre!

Despre cozonac - scurta istorie

Pufos, savuros, dulce si aromat, cu stafide, nuci, brânzã, ciocolatã sau rahat, simbol al sãrbãtorilor fundamentale ale creştinismului, cozonacul este de fapt o pâine mai specialã. Reţeta este veche si a fost îmbunãtãţitã progresiv.
Există desene care datează de aproape 4.000 de ani ce atestă că egiptenii știau să facă mai multe feluri de pâine dospită. Unele dintre ele erau  îndulcite cu miere.
Tot în Antichitate, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci, care se numea „plakous”.
Romanii au preluat folosirea drojdiei de la egipteni și greci, au diversificat și îmbogățit rețeta pentru cozonaci. Ei adăugau, spre exemplu, ouă, unt, fructe uscate.
La momentul în care națiile europene au început să se formeze ca state, pâinea aceasta bogată și dulce era deja familiară mai tuturor culturilor continentale. Fiecare popor a consacrat cozonacul într-un fel specific.
Reţeta de cozonac, asa cum o cunoaştem noi astăzi, a fost consacrată în secolul al XIX-lea de europeni .

Ce fel de cozonac a fost preferat in Romania de-a lungul vremurilor

Noi, românii, preferăm cozonacul pufos şi mult crescut, frământat cu drojdie de bere. Umpluturile au variat mereu în funcție de timpuri și de locuri, dar mai ales de ingredientele aflate la îndemână. Umplutura clasică de cozonac conținea miez de nucă sau mac, uneori alune și miere de albine. Rahatul adus din Orient nu se găsea la tot pasul și nu oricine și-l putea permite. El era importat, ca și astăzi, și se cumpăra din târguri. La fel stafidele, brune, aurii sau sultanele cele mari. Fructele zaharisite (confiate) nu și le făceau țăranii în casă și la noi nu prea există obiceiul să fie adăugate (prin comparație cu germanicii sau italienii). Deși fructele uscate erau comune (vișine, merișoare, zarzăre sau caise, prune și perje), nici acestea nu au ajus pe lista ingredientelor comune. Cacaoa și ciocolata sunt și ele adiții destul de recente, o dată cu accesibilizarea produselor din import. Iar esențele, de rom sau vanilie, sunt adăugiri moștenite din comunism.

Faina – ingredientul principal pentru un cozonac reusit

In ce priveste ingredientul de baza, faina, si aici lucrurile au evoluat. De la faina universala, actualmente 650, care se folosea pe vremuri, cu timpul gusturile au inceput sa se rafineze.. Locul ei au luat-o fainurile 000, 480, sau 550, fainuri mai albe, mai puternice, cu gluten mai mare, extrase din miezul bobului de grau. Pentru un plus de eficienta si productivitate, retetele traditionale sunt treptat inlocuite cu retete industriale. Apar mixurile si premixurile.

Sapte Spice ofera o gama completa de solutii pentru cozonac. Pentru producatorii casnici, solutia pe care o recomandam este faina e-free „000 cozonac”, ce poate fi achizitionata din lantul de magazine Auchan.

Pentru producatorii industriali, produsul cel mai recomandat in retetele traditionale este faina Regina™. Aceasta este o faina puternica, fara e-uri, din care se obtin cozonacii cei mai calitativi, pufosi si cu volum mare. Faina Regina™ se preteaza perfect si ca baza pentru premixuri. Folosirea acestei faini speciale garanteaza constanta calitatii produsului finit.


Avantajele folosirii  mixurilor complete pentru cozonac de la Sapte Spice

Pentru cozonacii fabricati industrial exista varianta folosirii mixurilor complete, care includ toate ingredientele pulverulente (faina, oua, zahar, lapte praf si arome). Este necesara adaugarea doar de apa, grasime (margarina sau unt) si drojdie.
In cazul folosirii mixurilor complete de la Sapte Spice, beneficiati de:
- avantajul unei productii mai rapide si sigure,
- risc mai mic de erori (reducandu-se semnificativ numarul de dozari ale ingredientelor),
- produse constante,
- spatiu mai mic de depozitare,
-  retete si suport tehnologic.

Gama Sapte Spice include trei mixuri pentru cozonac:
- mixul cozonac - pentru cozonaci cu gust identic cu cel al cozonacului traditional, textura fina si uniforma si termen de valabilitate de 20 de zile;
- mixul cozonac sarbatori, un mix cu raport bun calitate – pret, destinat productiei in serie, in cantitati mari; produsele finite au, si in acest caz, termen de valabilitate de 20 de zile;
- mixul cozonac lejer, destinat, de asemenea, productiei in serie, in cantitati mari. Acest mix ofera un raport foarte bun calitate-pret si reteta ce reduce cantitatea de drojdie si timpul de dospire. Mixul cozonac lejer se poate prelucra cu succes prin metoda traditionala. Veti obtine un cozonac ce isi pastreaza prospetimea un timp mai indelungat decat produsele proaspete obisnuite.

Retete traditionale de cozonac sau reinterpretari moderne 

Tendintele de globalizare ale ultimilor ani si spiritul de reinventare prezent in toate domeniile, dar in special in gastronomie, au facut ca si acest desert traditional sa inceapa sa iasa putin din tipare si sa ne invite la noi experiente senzoriale.
O simpla cautare pe Google ne intoarce peste 40.000 de filmulete cu retete de cozonac: de la retete de baza, simple, pentru incepatori, retete pentru masina de facut paine, retete de post, pana la variante din ce in ce mai sofisticate: cozonac cu nutella si nuci, cozonac vienez glazurat si insiropat cu lichior, cu suc de portocale, cu nuca si halva, cozonac estonian, rusesc, german, ... si orice v-ati mai putea imagina..