[seo-breadcrumbs]
 
Mai ai timp până la 31.01.2024 să accesezi fonduri de până la 200.000 euro pentru a produce singur energie regenerabilă!


 Termenul de aplicare pentru schema de ajutor de stat care sprijină investițiile în producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din sectorul agricol și industria alimentară a fost prelungit până la 31 ianuarie 2024.

Beneficiile ale investiției în producerea de energie verde

● Reduci cheltuielile cu energia: Prin producerea de energie verde proprie, vei tăia o bucată bună din factura de electricitate, economisind bani pe care-i poți investi în altă parte a afacerii tale.
● Independență energetică: Cu panourile solare sau eolienele, te poți baza pe o aprovizionare constantă cu energie, pentru funcționarea afacerii tale fără întreruperi.
● Un plus pentru reputația afacerii tale: Clienții tăi vor aprecia faptul că folosești energie din surse regenerabile. In plus, vei atrage clientela constienta ecologic.
● Ai grijă de planetă: Folosind energie verde, contribui la un mediu mai curat, reducând poluarea și arătând că afacerea ta se îngrijește de viitor.


Cum poți accesa aceste fonduri?

● Verifică elegibilitatea: Asigură-te că afacerea ta îndeplinește criteriile pentru producerea de energie electrică (CAEN 3511) (cel târziu la momentul contractării trebuie să fie autorizată activitatea codului CAEN 3511 ca și activitate principală sau secundară).

● Pregătește documentația necesară:
a) denumirea ofertantului şi dimensiunea întreprinderii;
b) descrierea proiectului, inclusiv data începerii şi a finalizării acestuia;
c) obiectivele proiectului şi rezultatele aşteptate;
d) localizarea proiectului;
e) bugetul proiectului;
f) lista costurilor proiectului (eligibile şi neeligibile);
g) valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect, inclusiv grant euro/MW, valoare ce va reprezenta un criteriu de selecţie în cadrul procedurii de ofertare concurenţială;
h) analiza cost-beneficiu.

● Depunerea proiectului: Aplică înainte de 31 ianuarie 2024


Valoarea Finanțării și Bugetul Total
Beneficiezi de o finanțare de până la 20.000.000 de euro pe întreprindere:

Pentru energie eoliană:
- 1.400.000 euro/MW - pentru capacităţi instalate mai mici de 1 MW inclusiv;
- 700.000 euro/MW - pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.

Pentru energie solară:
- 1.000.000 euro/MW - pentru capacităţi instalate mai mici de 1 MW inclusiv;
- 500.000 euro/MW - pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.
Bugetul total al schemei este de 500.000.000 de euro, împărțit între proiecte de diferite capacități, pentru a investi în:
● Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară/eoliană, cu sau fără stocare;
● Construcții necesare pentru producerea de energie electrică folosind panouri solare sau turbine eoliene, care pot include sau nu sisteme de stocare a energiei.
Adoptând soluții de energie regenerabilă, nu doar contribui la un mediu mai sănătos, dar și deschizi poarta către economii considerabile și o eficiență energetică sporită. Acest pas nu numai că reduce semnificativ costurile cu energia pe termen lung, dar poate și crește valoarea și competitivitatea afacerii tale pe piață.

Pentru mai multe informații despre cum să aplici, vizitează www.afir.ro. Aici vei găsi detalii actualizate și vei putea urmări evoluția acestor oportunități de finanțare.