[seo-breadcrumbs]

Ministerul Muncii clarifică salariul minim din agricultură și industria alimentară


În contextul discuțiilor privind aplicarea salariului minim brut de la 1 iulie 2024, Ministerul Muncii a adus clarificări esențiale pentru sectoarele agriculturii și industriei alimentare. Deși existau opinii diferite în rândul firmelor și experților în fiscalitate, Ministerul a confirmat că pentru aceste domenii se va aplica valoarea brută mai mică, de 3.436 lei, în loc de 3.700 lei.

Beneficii fiscale

Un aspect important pentru angajatori este menținerea unui avantaj fiscal. Începând cu veniturile din salarii aferente lunii iulie 2024, suma de 300 lei/lună din veniturile salariale va fi scutită de impozit pe venit și nu va fi inclusă în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii. Aceasta măsură vine în sprijinul angajatorilor și angajaților, asigurând un net salarial puțin mai mare.

Implicații pentru industria alimentară și agricultură

Aceste clarificări sunt esențiale pentru firmele din agricultură și industria alimentară, care trebuie să ajusteze bugetele și politicile salariale în conformitate cu noile reglementări. Asigurarea unui salariu minim brut mai mic decât cel inițial propus oferă o mai mare flexibilitate financiară companiilor din aceste sectoare, în timp ce facilitatea fiscală contribuie la creșterea veniturilor nete ale angajaților.

Prin aceste clarificări, Ministerul Muncii oferă stabilitate și predictibilitate pentru angajatori și angajați din agricultură și industria alimentară. Este important ca toți actorii din aceste domenii să fie informați și să se pregătească pentru implementarea noilor reguli de la 1 iulie 2024.

Sursa text: Rompan