[seo-breadcrumbs]

CROISSANTUL - VIENEZ SAU NU ?!

Pornita de pe continentul american, data de 30 ianuarie devine din ce in ce mai populara, inclusiv in Romania, ca INTERNATIONAL CROISSANT DAY - ZIUA INTERNATIONALA A CROISSANTULUI!
 
În secolul al XVII-lea, al doilea asediu al orașului Viena marcheaza începuturile războiului austro-turc din 1683-1699. După un asediu de câteva săptămâni, între 14 iulie și 12 septembrie 1683, Ernst-Rüdiger von Starhemberg a reușit să respingă armata otomană în urma bătăliei de la Kahlenberg.
Ceea ce ne interesează în această confruntare sunt diversele legende referitoare la nașterea croissantelor:

- Brutarii orașului, care s-au trezit primii, au reușit să avertizeze populația cu privire la un atac surpriză pe timp de noapte lansat de otomani. Pentru a sărbători acest fapt eroic, ei ar fi proiectat Hörnchen („cornul mic” în limba germană) a cărui formă, dintr-o privire, amintește de cea a semilunii, simbol islamic, prezentă pe steagul inamic.

- Vienezii spun că turcii au vrut să sape o galerie pe sub zidurile orașului, pentru a-si surprinde apărătorii. Pentru a fi mai discreti, această lucrare a fost făcută noaptea. Crezând că galeria va conduce pe o stradă, au greșit și au ajuns direct în atelierul unei brutării: brutarii care lucrau de noapte au reusit să respingă primii soldați și să dea alerta, salvând orașul Viena. În onoarea lor, le-a fost acordat dreptul brutarilor vienezi de a face o „Viennoiserie” în formă de semilună. 

- O altă legendă consideră ca realizarea acestor cornuri a avut scop provocator. Asediați, dar având suficiente rezerve de hrană, vienezii ar fi fluturat deasupra zidurilor aceste produse de patiserie sub formă de lună semilună islamică pentru a-i intărâta pe otomani.

- Aceste produse de patiserie ar fi apărut după asediu, în scopul promovării atât a unei noi varietăți de grâne negre (abandonate de armata otomană), cât și ca amintire a acestui eveniment glorios. Acestea ar fi fost proiectate de Jerzy Franciszek Kulczycki, un soldat polonez, spion, diplomat și comerciant care a deținut prima cafenea din Viena cu numele de Zur blauben Flasche.

SAPTE SPICE, producator de top din Romania de solutii din faina si pe baza de faina, marcheaza acest eveniment prin preturi speciale la faina pentru croissant si mixul pentru croissant, pentru toate comenzile lansate in data de 30 ianuarie 2020! 

Pentru comenzi si mai multe detalii privind regulamentul promotiei, va rugam sa contactati echipa de vanzari a morii SAPTE SPICE de care sunteti arondati.